![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidQqZ1aAbjxDnkSIYO_RZGaIghs0ojKbbmssk5b4tti5U6CsfPORTJFT1tMnJUtVTN0qHqNZCgbhJrZEwAnFrTQ37_8gHM6NryceB80q1HEVnYFkFvOUDTXqBZjb7ng6Dv5VsmmuzJDHDd/s1600/ASPENDOS1.jpg)
Aspendos veya Belkıs Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan amfi tiyatrosuyla meşhur antik bir kenttir.
Aspendos, Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda, Köprüçayı'nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerde M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş ve antik devrin mamur zengin kentlerinden biridir.
buradaki tiyatro m.s 2. yüzyılda romalı'lar tarafından yapılmıştır.kent iki büyük tepe üzerine kurulmustur.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhq2FV7lx5isNa-hHbPQ58mY59CYy2EBYRSb09fZUbZmrM7eV9L-yIdJ3aIyhQKPYVRk2SyppuNYjv1P2nW4QeP6sL7naSsvBphF9ZmUlNWWfcF8ICMGpWkWjvDjykAWX3xUMbJQIcw2xqr/s1600/ASPENDOS3.jpg)
Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosudur. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunanarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro Anadolu'daki Roma Tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. Mimarı Aspendos'lu Theodorus'un oğlu Zenon'dur. Antonius Piu zamanında yapımına başlanmış Marcus Aurelius zamanında tamamlanmıştır . Tiyatro, kentin yerli tanrıları ile imparator ailesine sunulmuştur.
antik tiyatro konserler içinde kullanılmaktadır.ayrıca her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyatret ettiği tarih kokan bir yerdir.
Bir de Aspendos Antik Tiyatrosu'nun küçük bir öyküsü var. Aspendos kralının bir zamanlar herkesin evlenmek istediği çok güzel bir kızı vardır. Kral kızını kime vereceğini bilemediği için halka, Kim halkımız, kentimiz için en yararlı şeyi yaparsa kızımı ona vereceğim" diye duyurur. Bunun üzerine iki ikiz kardeş iki büyük yapı yaparlar. Biri kente çok uzaklardan, karmaşık yolları birçok zorluğu geçerek, su getiren su kemerleri; öteki ortasında yere metal para atıldığında üst sıralardan bile sesinin duyulduğu dünyanın akustik olarak en iyi tiyatrosudur. Kral su kemerlerini gördükten sonra kızını su kemerlerini yapana vermek ister. Bunun üzerine tiyatronun mimarı Zenon krala bir oyun oynar. Kral tiyatronun üst sıralarında gezerken bir fısıltı duyar: "Kral kızını bana vermeli." Akustiğe hayran kalan kral kızını büyük bir kılıçla ikiye ayırır ve kardeşlere verir.
aspendos unesco tarafındanda koruma altına alınmıştır.
tabi bu tarihi güzellikleri yaşamak ve yaşatmakta bizim görevimiz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder