10 Temmuz 2015 Cuma

PERİ BACALARI



peri bacalarının olusumunda rüzgar ve yagmur etken gostermiştir.
vadi yamaclarından akansel sularının ve rüzgarın,tüleflerden olusan yapıyıaşındırarak ortaya çıkmasıyla oluşmuştur.
gövdeli olup,tepe kısımlarında bir kaya blogu bulunur.çapları ise 1 metre ile 15 metre arasında değişir.1 metreden küçük 15metreden büyük olanlar peri bacası olarak adlandırılır
oluşmuştur.
akan sel suları dik yamaclardan kendine yol bulurken,sert kayaları asındırır.biki örtüsünün özelliklerine göre aşınan kayalar peri bacası olarak bilinir .alt kısımdaki malzemenin daha kolay asınan bir kaya türü oldugundan derin bir sekilde oyulmustur.üst kısmındaki şapka seklinde duran parca ise daha az suyun etkisi altında kalmış olan bölgedir

                                           peri bacalarıdogalguzelliklerturkiye.blogspot.com

Peri bacalarının oluşumunda, rüzgar etkisi kadar yağmur sularının yüzeydeki akışı da önemlidir. Yağmur sularının etkili ve güçlü yüzey akıntısı olarak gelişmesine ise en önemli etken bitki örtüsünün azlığı ve tüflerin geçirimsiz olmasıdır.

Şapkalı peribacaları, konik gövdeli ve tepe kısımlarında bir kaya bloğu vardır. Gövde tüf, tüffit ve volkan külünden oluşmuş kayaçtan, şapka kısmı ise lahar ve ignimbirit gibi sert kayaçlardan oluşmaktadır.Peribacasının oluşumu için ilk koşul, şapkayı oluşturan kaya türünün gövdeyi oluşturan kaya topluluğuna oranla daha dayanıklı olmasıdır. Şapkadaki kayanın direnci peribacalarının ömrünü belirler. Ayrıca şapka bloğu olan kaya, zayıf tüfün erozyonunu geciktiren ve peri bacalarının yüksekliğini kontrol eden bir unsurdur.

yılda milyonlarca turistin ziyaret ettigi doga harikası bu yer turizm'e de büyük katkı saglar cevresinde bircok aktivite ve gezi olanakları bulunur. gidip görenler bu doga harikası karşısında şaşkınlıklarını gizleyemezler .


SİZCEDE BU GÜZELLİKLER GÖRÜLMEYE DEGMEZMİ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder